home  Permacultuur
en hoe je eigen
bonen te 
doppen
 
GROW Y’R OWN GREENIES!
Heus, neem het maar van ons aan, niks lekkerder , knapperiger en ach... echt gewoon leuker dan groente en kruiden uit je eigen tuin. En dat kan overal, ook als je een rottig klein achtertuintje hebt of zelfs alleen een balkonnetje. Permacultuur is een inventieve ontwerpmethode die erop gericht is om je te helpen zo leefomgeving zo in te richten dat je met zo weinig en duurzaam mogelijke middelen zo zelfvoorzienend mogelijk kunt zijn. Het gaat over het verbouwen van je eigen voedsel, tot ecologische bouwmethodes, natuurlijke waterzuivering, tot hoe je hele gemeenschappen, wijken, steden anders in kunt richten voor een prettiger leefomgeving en een schoner klimaat. 

Maar laten we eens klein beginnen, bij dat balkonnetje of kleine tuintje van je. Hierboven op de foto zie je bijvoorbeeld een groentetoren. Onder het motto ‘dan maar de lucht in’ kun je zo op een klein oppervlakte toch al snel flink wat kropjes sla, aardbeien, boerenkool en ander lekkers verbouwen. De aardpeeren kun je bovenop zetten, die worden een beetje te groot voor de zijkant. 

Zelfs geen plek voor een groentetoren? Voila, bouw een 
groentemuur: Het is eigenlijk een tableau van gaas en grond, je stopt er zaadjes in en echt, groente en kruiden groeien prima verticaal!

De foto’s op deze pagina komen van de site van
Swomp, een initiatief in Amsterdam die op een 
gekraakt terrein experimenteren met meer eco-
logisch stadsleven. Op hun site vind je ook info
over de bouw van een groentetoren of verticale
tuin. Dit is de link:


http://swomp.wordpress.com/klimaatneutraal-leven/verticale-tuinen/

Voor permacultuur: 
http://www. permacultuur.eu


Wat wij trouwens ook heel leuk vonden is dit:
 http://swomp.wordpress.com/klimaatneutraal-leven/verticale-tuinen/shapeimage_6_link_0
Betontuinen 
in Gent